Ateenan maraton 10.11.2013

Ateenan maraton 10.11.2013


Kerholaisilla oli jo pitempään hautunut ajatus juosta maraton jossain isommassa tapahtumassa ulkomailla. Mietimme erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme Ateenan maratoniin.

Mikäpä olisikaan ollut parempi paikka  juosta maraton, kuin siellä mistä kaikki alkoi 2500 vuotta sitten. Reitti tulisi olemaan autenttinen ja alkuperäinen, se ainoa oikea: Marathonin kylästä Ateenaan!

Niinpä kuusi meistä, lisättynä kahdella ystävällä, lähdimme perjantaina 8.11. matkaan kohti Ateenaa. Tulihan siinä poikettua samalla Turkissakin, idän ja lännen solmukohdassa Istanbulissa (tosin vain lentokentällä, mutta rakit piti totta kai ottaa).

Saavuimme illalla hotelliin ja olikin sitten kunnon viiden tähden paikka. Hotellin yläterasseilta oli mahtavat näkymät yli koko kaupungin ja ne antiikin kivikasatkin näkyivät suoraan silmiemme edessä.
Ensimmäisenä iltana asetuimme taloksi, tutustuimme hotellin tarjontaan, otimme tervetulomaljaa (ouzoa tietty), poikettiin iltapalalla ja teimme pieni kävelylenkin lähikaduilla…

ateena20132013-11-09-0651

Lauantai-aamuna lähdimme vajaan 10 kilometrin päähän urheilukeskukseen hakemaan lähtönumeroita ja juoksija/infopaketteja, jotka järjestäjät olivat valmiiksi tehneet. Maratonmessuilla tarjottiin kaikennäköistä ostettavaa, jos joltakin juoksijalta jotain vielä puuttui.
Herätimme aika paljon huomiota liiveinemme kuljeskellessamme käytävillä. Meitä nimittäin kuvattiin ahkerasti, pyydettiin poseeraamaan ihmisten kanssa sekä kyseltiin uteliaana minkälaisesta porukasta on kyse.

Takaisin Ateenan keskustaan päästyämme, osa porukasta päätti lähteä loppupäiväksi tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin mm. Akropolikseen ja osa chillaili muuten vaan kaupungilla. Lauantai meni odottavissa tunnelmissa ja tankkaillessa.
Hotelli oli järjestänyt illaksi pastabuffetin eli näin huomioitiin hotellissa asuvat juoksijat. Hotellissa oli vielä erikseen juoksupäivän aamuna  klo  5 alkava aamiainen. Electra Palace –hotellia voi siis suositella lämpimästi kaikille Ateenan maratonille menijöille.
Saunat ja uima-altaat löytyvät nimittäin myös. Fiilikset olivat illalla korkealla ja kaikilla jännittävän odottavat. Pääsisipä jo baanalle….!

Sunnuntai -aamuna herätys klo 5, aamiainen ja kamat valmiiksi ja ei muuta kuin porukka busseihin ja niitä muuten riitti. Järjestäjät ajoivat non-stoppina porukkaa Ateenan keskustasta Marathonin kylään lähtöpaikalle.
Hienosti ajateltu ja hoidettu. Väkeä oli lähtöpaikalla paljon. Huomasimme 11 000 muunkin juoksijan ajatelleen, että Ateena voisi olla hieno paikka juosta…

ateena20132013-11-10-0816

Hyvissä ajoin ennen starttia, juoksijoita ohjeistettiin viemään tavarat kuorma-autoihin, jotka olivat lähtönumeron mukaisesti  jaoteltu. Tavarat saisi taas vastaavasti maalissa samasta autosta.  Siirtyminen kuorma-autoille ja kuorma-autoilta lähtöpaikalle oli aika ruuhkaista, mutta siitäkin selvittiin.
Näin voitiinkin hyvillä mielin odotella lähtölaukausta ja alkuseremonioita. Juoksijoita saateltiin matkaan ilotulituksen kera, joten tunnelma oli taattu. Lähdöt oli jaettu muutamaan ryhmään arvioidun loppuajan mukaan, joten näin vältettiin alkuryntäys. Matkaan mars!

Massamaratoneilla on se hyvä asia, ettei todellakaan tarvitse juosta yksin. Pitkä rintama juoksijoita näkyi sekä edessä että takana, kun juoksimme pitkin isoa valtaväylää kohti Ateenaa. Sää oli helteinen, lämpöä n. +27 astetta ja auringossa tuntui todella lämpöiseltä. Mutta lämpöhän ei luita riko.
Ateenan reitti on aika raskas profiililtaan. Käytännössä nousua on 32,5 km saakka. Aika jyrkkienkin mäennyppylöiden jälkeen tuli pienen alamäkiosuuden jälleen uusi nousu ja näin reitti eteni aina sinne viimeiselle kympille saakka.
Haasteita tällä reitillä siis riittää ja reidet sekä pohkeet huutavat kyllä hoosiannaa, mutta sehän on vaan nautintoa…

Huollossa ei ollut moittimista, juotavaa ja myöhemmin matkan edetessä syötävääkin sai riittävästi. Järjestäjät osasivat hommansa. Kreikassa arvostetaan maratonia lajina ja se kyllä näkyi.
Kannustusta sai todella hyvin ja koko matkan oli paljon väkeä vauvasta vaariin kadun varrella huutamassa ja taputtamassa.  Se kannustus tuli tarpeeseen niitä ylämäkiä noustessa. Muutamia musiikki- ja tanssiesityksiäkin mahtui mukaan.

Oma juoksuni oli koko vuoden kestäneiden jalkavaivojen takia hidasta hölkkätasoa, mutta sehän tällaiseen reittiprofiiliin ja massajuoksuun sopi. Saipahan ainakin koko rahan edestä olla liikkeellä, mutta on se vaan pirun raskasta olla pitkään reitillä ja juosta yli puoli työpäivää.
Juoksijoiden saapuessa koko ajan lähemmäs Ateenan keskustaa, väkimäärä tietty lisääntyi kadunvarsilla ja katsojien huudot vaan koventuivat. Viimeinen kymppi oli tasaista ja alamäkivoittoista, joten siinä kelpasi lasketella jo niin väsyneilläkin jaloilla.
Antiikin stadionin ja maalipaikan lähestyessä jäi mieleen viimeisellä pitkällä alamäkiosuudella, se mahtava yleisön pauhu. Siinä tunsi kyllä olevansa joku suurikin urheilija. Aivan huikea kokemus kerta kaikkiaan.
Antiikin stadion on iso paikka, katsomoon mahtuu 70 000 ihmistä. Tosin ihan tuota määrää ei kylläkään paikalla ollut, mutta todellakin historian havinaa sitäkin enemmän.
Maaliviivan ohitettua oli etuoikeutettu olo kävellä rauhassa stadion ympäri ja fiilistellä entisaikojen kisojen tunnelmaa. Mahtavaa!

ateena20132013-11-10-0865

MC-kerhomme kuusi jäsentä oli maratonilla mukana ja kaikki olivat tyytyväisiä omiin suorituksiinsa. Loppuajat olivat 3.30 – 5 tuntia. Osa porukkaa juoksi siis tosi kovaakin vielä, osa enemmän nautiskellen.
Taisivat nuo kaksi kovinta kaveria tuossakin vauhdissa nautiskella… Upea suoritus kaikilta.

Maratonin jälkeen kelpasikin sitten muutama päivä juhlia kunnolla ja katsella kaikki antiikin nähtävyydet, mitä Ateena tarjosi.  Yksi tärkeimmistä matkan anneista oli myös se, kun saimme yhdistettyä sikäläisen MC-ystäväkerhon tapaamisen maratonmatkaan mukaan.
Kun bikerit kohtaavat, niin hauskaahan siitä väkisin tulee…

ateena20131463153_1428806484014593_59886558_n

 

Hartsa